Polnozrnate palačinke z avokadom in kremasto gobovo omako, ki bodo pobožale vaše brbončice, 100% okusno

Predstavljajte si jutro, ko se zbudite in vas čaka okusen zajtrk, ki ne le polni vaš želodec, temveč tudi neguje vaše telo. Polnozrnate palačinke z avokadom in kremasto gobovo omako so popolna izbira za vsako priložnost, ki bo zadovoljila vse vaše čute. Te palačinke so zdrava različica klasičnega recepta, obogatena z vlakninami, beljakovinami in zdravimi maščobami. Privoščite si trenutek miru in uživanja ob vsakem grižljaju, ki vas bo popeljal v svet gurmanskega razvajanja.

20 minut

Za palačinke:

  • 1 skodelica polnozrnate moke
  • 1 jajce
  • 1 skodelica mleka (ali rastlinskega napitka)
  • 1 žlica kokosovega olja (stopljenega)
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • Ščepec soli
  • 1 zrel avokado
  • 1 limeta (sok)
  • Sol in poper po okusu
  • 200 g gob (šampinjoni, jurčki ali druge po izbiri)
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 ml rastlinske smetane za kuhanje
  • 1 žlica oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Sveža zelišča (peteršilj, drobnjak) za okras
  1. Priprava palačink:
    • V veliki skledi zmešajte polnozrnato moko, pecilni prašek in sol.
    • V drugi posodi stepite jajce, dodajte mleko, kokosovo olje in med/javorjev sirup.
    • Mokre sestavine postopoma dodajajte k suhim in mešajte, dokler ne dobite gladke mase.
    • Ponev segrejte na srednjo temperaturo in jo rahlo naoljite. Z zajemalko nalijte testo v ponev in specite palačinke z obeh strani, dokler niso zlato rjave.
  2. Priprava nadeva:
    • Avokado izdolbite, pretlačite z vilico in premešajte z limetinim sokom. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  3. Priprava gobove omake:
    • Na oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo in česen, dokler ne posteklenita.
    • Dodajte narezane gobe in jih pražite, dokler ne spustijo vode in se zmehčajo.
    • Prilijte rastlinsko smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte še nekaj minut, da se omaka zgosti.
  4. Sestavljanje palačink:
    • Vsako palačinko premažite z avokadovo maso, nato pa prelijte s kremasto gobovo omako. Po želji okrasite s svežimi zelišči.
  • Palačinke lahko pripravite vnaprej in jih shranite v hladilniku. Pred serviranjem jih le pogrejte v ponvi ali pečici.
  • Poskusite dodati različna zelišča v testo za palačinke za dodatno aromo.
  • Gobovo omako lahko obogatite tudi z malo belega vina ali rastlinskega jušnega fonda.
  • Kalorije: 320 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 40 g
  • Beljakovine: 8 g
  • Maščoba: 14 g
  • Vlaknine: 7 g
  • Sladkor: 4 g
  • Čas priprave: 20 minut
  • Čas kuhanja: 20 minut
  • 4 osebe

Polnozrnate palačinke z avokadom in kremasto gobovo omako niso le okusne, ampak tudi izjemno hranljive. Polnozrnata moka je odličen vir vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in daljšajo občutek sitosti. Avokado je bogat z zdravimi nenasičenimi maščobami, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja. Gobe pa niso le okusne, ampak tudi polne vitaminov in mineralov, kot so vitamin D, kalij in antioksidanti.

Palačinke so priljubljene po vsem svetu in vsaka kultura ima svoj način priprave. V Franciji jih poznamo kot tanke, nežne crêpe, medtem ko so ameriške palačinke debelejše in puhaste. Polnozrnate palačinke pa so sodobna različica, ki združuje tradicionalni okus z zdravim pristopom. Njihova prednost je tudi v tem, da jih lahko prilagodimo svojim željam z različnimi nadevi in prelivi.

Kremasta gobova omaka je klasična priloga, ki jo pogosto povezujemo z bogatimi in okusnimi jedmi. Dodajanje rastlinske smetane namesto tradicionalne živalske smetane naredi to jed lažjo in primerno za vegane. Kombinacija gob in avokada z mehko teksturo palačink ustvarja harmonijo okusov, ki je resnično posebna.

Ne glede na to, ali iščete ideje za poseben zajtrk, kosilo ali večerjo, vas bo ta recept zagotovo navdušil. Polnozrnate palačinke z avokadom in kremasto gobovo omako so odlična izbira za vse, ki želijo jesti zdravo in okusno.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments