Korenčkova juha

Korenčkova juha je lahka, hranljiva in prijetno pomirjujoča jed, ki vas bo v hladnih dneh pogrela in napolnila z energijo. Njena preprostost in naravne sestavine omogočajo, da uživate v bogatem okusu korenja, ki se lepo prepleta s kremasto teksturo juhe. Ta juha je odlična izbira za vsakogar, ki išče zdravo in hranljivo jed, hkrati pa je primerna za vse, ki skrbijo za uravnoteženo prehrano. Poleg tega korenčkova juha vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki prispevajo k boljši odpornosti in splošnemu zdravju.

Korenčkova juha
  • 500 g korenja
  • 1 srednja čebula
  • 2 stroka česna
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 1 žlica olivnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Ščepec kurkume
  • Svež peteršilj za okras
  1. Priprava zelenjave: Korenje olupite in narežite na manjše kose. Čebulo in česen nasekljajte na drobno.
  2. Praženje: V loncu segrejte olivno olje in na njem popražite čebulo, dokler ne postekleni. Nato dodajte še česen in pražite še 1 minuto.
  3. Dodajanje korenja: V lonec dodajte korenje in vse skupaj dobro premešajte. Pražite nekaj minut, da se korenje rahlo zmehča.
  4. Jušna osnova: Zalijte z zelenjavno jušno osnovo in dodajte kurkumo, sol in poper. Zavrite, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte približno 20 minut, dokler korenje ni povsem mehko.
  5. Mešanje: Juho prelijte v blender ali uporabite palični mešalnik ter jo zmešajte v gladko teksturo.
  6. Kremnost: V juho vmešajte kokosovo mleko in jo ponovno zavrite.
  7. Postrežba: Juho nalijte v skodelice, okrasite s svežim peteršiljem in postrezite.
  • Če želite bolj kremasto juho, lahko dodate več kokosovega mleka ali celo kanček smetane.
  • Juho lahko obogatite z dodatkom pečenih bučnih semen ali krutonov.
  • Za še več vitaminov lahko v juho dodate še nekaj nasekljanega svežega špinače tik pred serviranjem.
  • Kalorije: 180 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 30 g
  • Beljakovine: 4 g
  • Maščoba: 7 g
  • Vlaknine: 6 g
  • Sladkor: 10 g
  • Čas priprave: 10 minut
  • Čas kuhanja: 30 minut

Recept je primeren za 4 osebe.

Korenje je bogat vir beta karotena, močnega antioksidanta, ki ga telo pretvori v vitamin A. Ta vitamin je ključen za zdravje oči, predvsem za nočni vid in ohranjanje zdrave kože. Poleg tega korenje vsebuje precejšnje količine vlaknin, ki prispevajo k boljšemu prebavnemu zdravju in uravnavajo raven sladkorja v krvi. Zaradi svoje nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti hranil je korenčkova juha idealna za vse, ki si želijo ohranjati zdrav videz in telesno formo.

Kurkuma, ki je dodana tej juhi, ni zgolj zaradi svoje čudovite barve, ampak ima tudi številne zdravilne učinke. Njena glavna aktivna sestavina, kurkumin, je močan protivnetni in antioksidativni agent, ki pomaga pri zmanjševanju vnetij v telesu in podpira imunski sistem.

Kokosovo mleko, ki ga uporabljamo v tej juhi, doda kremasto teksturo in blag okus, poleg tega pa vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, ki jih telo zlahka pretvori v energijo, namesto da bi se skladiščile kot maščoba. To pomeni, da je korenčkova juha ne le okusna, ampak tudi pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže.

Korenčkova juha je prav tako odlična izbira za vse, ki se ukvarjajo s športom ali telesno aktivnostjo, saj je lahko prebavljiva, hkrati pa zagotavlja dolgotrajno energijo zaradi svoje vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov. Dodatek kokosovega mleka in olivnega olja poskrbi, da bo obrok dolgo nasitil, ne da bi obremenil prebavo.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

5 2 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Igor
Igor
1 day ago

Excellent !!!