fbpx

Omleta s sirom

Omleta s sirom je popolna izbira za tiste, ki želijo preprost, hranljiv in okusen obrok. Ta jed je idealna za vsak trenutek dneva – bodisi za zajtrk, kosilo ali večerjo. Omleta je polna beljakovin in zdrave maščobe, kar zagotavlja energijo, obenem pa nudi prijeten občutek sitosti. Kombinacija rahlih jajc in kremastega sira v omleti ustvarja bogato in kremasto teksturo, ki je pravi užitek za brbončice. Ta recept prinaša toplino domačega obroka z le nekaj preprostimi koraki in osnovnimi sestavinami.

3 delni set za solato
  • 2 velika jajca
  • 1 žlica mleka
  • Ščepec soli
  • Ščepec popra
  • 1/4 skodelice naribanega sira (npr. sir cheddar ali mozzarella)
  • 1 žlička masla ali olja za pečenje
  1. V srednje veliki posodi stepite jajca, mleko, sol in poper, dokler se sestavine ne povežejo in zmes postane rahla.
  2. Na ponvi segrejte maslo ali olje na srednji temperaturi, da se maščoba stopi in rahlo segreje.
  3. Vlijte jajčno zmes na ponev in pustite, da se počasi strjuje. Ko se robovi začnejo strjevati, s spatulo nežno potisnite robove omlete proti sredini, tako da tekoča zmes iz sredine steče proti robovom.
  4. Ko je omleta skoraj popolnoma strjena, dodajte nariban sir na eno polovico omlete.
  5. Previdno prepognite omleto in jo pustite na ponvi še približno 1 minuto, da se sir stopi.
  6. Omleto postrezite toplo in uživajte.
  • Za bolj kremasto teksturo dodajte žličko kisle smetane ali grškega jogurta v jajčno mešanico.
  • Omleto lahko obogatite z dodatki, kot so sesekljan drobnjak, špinača ali sveže začimbe.
  • Sir lahko prilagodite glede na svoje želje – poskusite z različnimi vrstami sira, kot so feta, kozji sir ali parmezan.
  • Kalorije: približno 250 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 2 g
  • Beljakovine: 14 g
  • Maščobe: 20 g
  • Vlaknine: 0 g
  • Sladkor: 1 g

5 minut

5 minut

1 oseba

Omleta izvira iz Evrope in velja za eno izmed najstarejših jedi, ki je bila prvotno zasnovana kot preprost način priprave jajc z dodatkom sezonskih sestavin. Iz zgodovinskih virov izvemo, da so omlete kot priljubljen obrok uživali že v rimskem imperiju, saj so se hitro prilagodile različnim okusom, od začimb do sira in zelenjave. Prva zapisana omleta, podobna današnjim receptom, je bila pripravljena v Franciji, kjer so tej jedi dali eleganco in raznolikost, ki jo ima danes.

V sodobnem času omlete niso zgolj priljubljena izbira za zajtrk, temveč tudi za hitro večerjo. Njihova priljubljenost izhaja iz preprostosti priprave in hranilne vrednosti. Zaradi prisotnosti sira in jajc omleta vsebuje visoko kakovostne beljakovine in zdrave maščobe, ki spodbujajo občutek sitosti. Prav tako je dodatek sira ne le okusna izbira, temveč tudi dober vir kalcija, pomembnega minerala za kosti in zobe.

Aparat za kuhanje jajc

Omleta je odličen način za uporabo ostankov hrane, saj lahko v zmes dodamo različne sestavine, kot so zelenjava, zelišča ali začimbe, kar omogoča kreativnost pri pripravi. Različne vrste sira lahko prinesejo različne okuse in teksture, od blage kremaste mozzarelle do pikantne feta sira ali oreškasto bogatega parmezana. Omleta s sirom je torej prilagodljiv obrok, ki se lahko hitro preobrazi v bolj kompleksno jed.

Poleg svoje prilagodljivosti je omleta tudi odličen vir esencialnih vitaminov, kot so vitamin A, D in B12, ki so ključnega pomena za zdravje imunskega sistema, kože in oči. Omleta s sirom je torej idealna izbira za vse, ki si želijo okusnega in uravnoteženega obroka.

5 1 vote
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments