Popolna trdo kuhana jajca (vsakič!)

Vemo, da obstaja na milijone receptov za trdo kuhana jajca, in ja, zelo smo pozorni na to, kako pripravimo jajca in jih ne jemo vedno na enak način! Včasih si želitmo le lepo tekoče rumenjake, drugič (na primer za jajčno solato) pa malo bolj čvrste.

Ste pripravljeni vsakič dobiti POPOLNA trdo kuhana jajca? Zavremo lonec vode in nato kuhamo jajca od 6 do 12 minut, od mehko kuhanih do popolnoma trdo kuhanih.

Trdo kuhana jajca

Ne glede na to, ali želite pripraviti jajčno solato ali preprosto pojesti trdo kuhano jajce za prigrizek, ste prišli na pravo mesto, če želite izvedeti, kako narediti popolna trdo kuhana jajca!

Naša metoda izdelave trdo kuhanih jajc zahteva, da zavrete lonec vode, kuhate jajca 6-12 minut, nato pa jajca takoj postavite v ledeno kopel, da se prepričate, da jih je potem enostavno olupiti. Kakšna je naša čarobna številka za popolna trdo kuhana jajca? 10 minut za svetlo rumene rumenjake.

PS: Ali ste vedeli, da je starejša jajca lažje olupiti kot sveža jajca s kmetije? To sem se naučil, potem ko sem poskušal skuhati nekaj jajc, ki sem jih dobil od našega soseda, ki ima hobi kmetijo, in fant, teh nisem mogel olupiti!

 • Lonec: Velikost lonca je odvisna od tega, koliko jajc želite skuhati naenkrat. Zagotoviti morate, da lahko jajca popolnoma potopite v vodo.
 • Velika jajca: Ta recept za trdo kuhana jajca zahteva velika jajca. Kot smo že omenili, se jajca, kupljena v trgovini, ki so nekoliko starejša, bolje olupijo kot sveža.
 • Skleda z ledeno vodo: Z ledeno kopeljo ne samo preprečimo, da bi rumenjaki porjaveli, ampak tudi pomagamo pri lažjem lupljenju lupine.
Kuhana jajca

Popolna trdo kuhana jajca so resnično odvisna od vaših želja. Imate radi mehko kuhane rumenjake? Rumenjak, ki je bolj pečen? Tukaj je naš hitri vodnik, ki vam bo pomagal nastaviti časovnik, da boste vsakič pripravili popolno trdo kuhano jajce.

 • 6 minut –> mehko kuhano
 • 8 minut –> marmelada
 • 10 minut –> ravno prav
 • 12 minut –> dobro kuhana

Ko se vaša jajca kuhajo 6-12 minut, je čas, da jih odstavite z ognja in jih *takoj* z žlico z režami prenesete v veliko skledo z ledeno vodo.

Razlog, da temu rečemo recept za trdo kuhana jajca, ki jih je enostavno olupiti, je ta korak! Ledena kopel naredi nekaj stvari za vaša jajca:

 1. Enostavno lupljenje: S prehodom iz vrele vode v ledeno vodo v nekaj sekundah pomaga odluščiti membrano jajca, lupino loči od samega jajca, zaradi česar je jajce veliko lažje lupiti.
 2. Svetlo rumen rumenjak: Hitra razlika med vročo in hladno vodo pomaga ohraniti svetlo rumeno barvo rumenjaka. Če ne uporabljate ledene kopeli, boste opazili, da bi rumenjaki lahko postali rjavi ali veliko svetlejši.
 • Hladilnik : Neolupljena jajca hranite do 7 dni.
 • Števec : Ne pustite zunaj za več kot 1-2 uri.
 • Zamrzovanje : Olupite in shranite v vrečki, primerni za zamrzovanje, do 3 mesece.

Shranjujte: Trdo kuhana jajca shranjujte v hladilniku do 7 dni.

Jajca pustite ležati na pultu zunaj hladilnika največ 1-2 uri, preden se bakterije začnejo razmnoževati in povzročati bolezen.

Previdno spustite jajca v vodo. Običajno uporabim dolgo žlico, namesto da jajca spustim noter, da preprečim, da bi počila.

Jajca lahko shranite olupljena ali v lupini. Raje jih shranimo z lupino, da lahko nanjo napišemo datum in vemo, koliko časa so tam.

Da, trdo kuhana jajca lahko zamrznete. Preprosto olupite jajca in jih prenesite v galonsko vrečko, primerno za zamrzovanje. Odstranite čim več zraka in zamrznite do 3 mesece.

Trdo kuhana jajca čas?

Za pripravo popolnih trdo kuhanih jajc jih kuhajte 6-12 minut. Rumenjaki bodo od mehkih do dobro pečenih.

Kako najlažje trdo skuhamo jajca?

Zavremo lonec vode. Nato dodajte jajca in nadaljujte s kuhanjem 6-12 minut. Takoj prenesite v kopel z ledeno vodo, da se ohlaja vsaj 10 minut pred lupljenjem.

Kaj je potrebno za trdo skuhanje jajca?

Za pripravo trdo kuhanih jajc boste potrebovali velika jajca, srednji lonec in veliko skledo z ledeno vodo v njej.

Kako naj vem, ali so moja trdo kuhana jajca še vedno dobra?

Trdo kuhana jajca bodo v hladilniku zdržala do 7 dni. Karkoli po tem, predlagamo, da jih vržete. Najboljši način, da ugotovite, ali so vaša jajca pokvarjena, je preprosta. Če vaša jajca dišijo slabo/pokvarjeno/grozno, jih takoj zavrzite

Kako dolgo kuhate jajce na trdo?

Če želite, da so jajca trda v notranjosti, jih kuhajte 10-12 minut.

Ali morajo biti jajca sobne temperature?

Jajca običajno vzamemo naravnost iz hladilnika in jih hladna skuhamo, zato naj vas ne skrbi, da bi jih segreli na sobno temperaturo.

Vemo, da radi jeste ta popolna trdo kuhana jajca z malo soli in popra na vrhu, vendar smo mislili, da bi delili nekaj drugih idej o tem, kako preoblikovati vaša trdo kuhana jajca!

Jajčna solata – Narejen je na osnovi trdo kuhanih jajc, nato pa radi vmešamo grški jogurt, majonezo in malo gorčice. Preizkusite naš najljubši recept za jajčno solato . Bonus, s tem lahko naredite tudi sendviče .

Vražja jajca – Vražja jajca so zabavna predjed iz trdo kuhanih jajc. So pikantni in priljubljeni oboževalci.

Solata Cobb – Glavna sestavina solate Cobb je trdo kuhano jajce. Ne samo da dodaja okus, ampak tudi beljakovine. Poskusite našo solato Rotisserie Chicken Cobb ali spomladansko solato Cobb .

Toast/Bagel – Poskrbite za preprostost in prelijte svoj toast ali bagel s trdo kuhanimi jajci!

Trdo kuhana jajca so preprosta jed, ki jo poznamo že tisočletja, vendar še vedno skrivajo nekaj zanimivih dejstev, ki vas bodo presenetila. Ali ste vedeli, da starost jajc močno vpliva na njihovo lupljenje? Sveža jajca so zaradi nižje ravni pH v beljaku težje olupljiva, saj se beljak bolj oprime membrane. Zato je pogosto bolje uporabiti nekoliko starejša jajca, saj se bodo lupine lažje odstranile.

Še en zanimiv podatek je, da jajca niso vedno bele ali rjave barve. Lupina jajc lahko pride v različnih odtenkih, odvisno od pasme kokoši, ki jih nese. Barva lupine pa ne vpliva na okus ali hranilno vrednost jajca. Poleg tega lahko barva rumenjaka variira glede na prehrano kokoši. Kokoši, ki jedo prehrano bogato s karotenoidi, nesejo jajca z bolj oranžnimi rumenjaki.

Ste se kdaj spraševali, zakaj nekateri rumenjaki postanejo zelenkasti? To se zgodi, ko jajca prekuhamo. Dolgotrajno kuhanje povzroči, da se žveplo v beljaku združi z železom v rumenjaku, kar povzroči nastanek železovega sulfida. Čeprav je ta pojav neškodljiv, ni najbolj privlačen za oči. Da bi se temu izognili, je pomembno, da jajca kuhamo ravno prav dolgo in jih nato hitro ohladimo v ledeni kopeli.

Trdo kuhana jajca so tudi odlična izbira za prigrizke in obroke zaradi njihove hranilne vrednosti. So odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov, kot so vitamin D, B12, selen in holin. Beljakovine v jajcih so visokokakovostne, kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje. Poleg tega so jajca razmeroma nizkokalorična, kar jih naredi popolno izbiro za vse, ki želijo jesti zdravo in uravnoteženo prehrano.

In končno, ali ste vedeli, da je lupina jajc naravno zasnovana tako, da varuje jajce pred bakterijami? Lupina ima na svoji površini na tisoče drobnih por, ki omogočajo izmenjavo plinov, a hkrati preprečujejo vdor bakterij. To je ena od naravnih zaščitnih mehanizmov, ki pomagajo ohranjati svežino jajc.

Trdo kuhana jajca so torej mnogo več kot le preprost prigrizek. So polna zanimivih lastnosti in hranil, ki so koristna za naše zdravje. Naslednjič, ko boste uživali v trdo kuhanem jajcu, se spomnite na vse te fascinantne podrobnosti, ki jih ta skromna jed skriva.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

5 2 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Brigita
Brigita
1 month ago

omg, uspelo je!, porabila sem 10 minut in takoj poslala jajca v ledeno kopel za 5 minut in zlahka so se olupila ter izgledala kot na sliki. Vesela sem, da sem naredila to vadnico. Hvala ZZ!