Uživajte v okusni kremasti gobovi omaki z belim vinom, ki bo vaše brbončice razvajala s svojo bogato teksturo in aromatičnim okusom. Ta omaka je odlična izbira za obogatitev testenin ali kot priloga k pečenemu mesu.
Čas priprave: 10 minut
Sestavine:
- 250 g svežih gob po izbiri (npr. šampinjoni, jurčki), narezane na rezine
 - 1 čebula, drobno nasekljana
 - 2 stroka česna, nasekljana
 - 50 ml belega vina
 - 100 ml smetane za kuhanje
 - 1 žlica olivnega olja ali masla
 - Sol in poper po okusu
 - Sveže nasekljane zelišča (npr. peteršilj) po želji
 
Navodila:
- V večji ponvi segrejte olivno olje ali maslo. Dodajte nasekljano čebulo in pražite, dokler ne postane steklena.
 - Dodajte nasekljan česen in pražite še 1 minuto, da zadiši.
 - Dodajte narezane gobe in kuhajte približno 5 minut, dokler gobe ne postanejo mehke.
 - Prilijte belo vino in kuhajte še 2 minuti, da alkohol izpari.
 - Primešajte smetano za kuhanje in kuhajte še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po potrebi začinite s soljo in poprom.
 - Omako po želji potresite s svežimi zelišči preden jo postrežete.
 
Nasveti:
- Omako lahko prilagodite svojemu okusu z dodatkom različnih začimb ali dodatkov, kot so nariban parmezan ali drobno narezana panceta za dodatno globino okusa.
 - Za bolj intenziven okus omako kuhajte na nižji temperaturi dlje časa.
 
Hranilna vrednost (na porcijo):
- Kalorije: 180 kcal
 - Ogljikovi hidrati: 5 g
 - Beljakovine: 3 g
 - Maščobe: 15 g
 - Vlaknine: 1 g
 - Sladkor: 2 g
 
Čas priprave: 10 minut
Čas kuhanja: 10 minut
Število porcij: 2 osebi
Ali ste vedeli: Gobova omaka je priljubljena v kuhinjah po vsem svetu in je znana po svoji sposobnosti, da obogati okus različnih jedi. Belo vino v omaki dodaja kompleksnost okusa, medtem ko smetana poskrbi za kremasto teksturo. Gobe so bogate z vitaminom D, ki je pomemben za zdravje kosti, in so odličen vir vlaknin.


Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.