fbpx

Bananin kruh s čokolado

Ni boljšega kot domač bananin kruh, še posebej, če je prežet s koščki čokolade, ki mu dodajo nežen sladek pridih. Ta recept je popoln za tiste trenutke, ko si želite nekaj domačega, slastnega in hkrati preprostega za pripravo. Bananin kruh s čokolado je zdrav obrok, poln vlaknin, vitaminov in mineralov, ki bodo poskrbeli za vašo energijo in zadovoljstvo skozi ves dan. Naj bo to vaša najljubša izbira za zajtrk, prigrizek ali sladico po kosilu!

Bananin kruh s čokolado
  • 3 zrele banane
  • 2 jajci
  • 100 g grškega jogurta
  • 80 ml kokosovega olja (ali oljčnega olja)
  • 150 g polnozrnate moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • Ščepec soli
  • 80 g temne čokolade (narezane na koščke)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 2-3 žlice medu ali javorjevega sirupa (po okusu)

  1. Pečico segrejte na 180°C in pripravite pekač, obložen s papirjem za peko.
  2. Banane pretlačite v veliki skledi, dokler ne dobite gladkega pireja.
  3. Dodajte jajci, grški jogurt, kokosovo olje, med (ali javorjev sirup) ter vanilijev ekstrakt, nato dobro premešajte.
  4. V drugi skledi zmešajte moko, ovsene kosmiče, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol in cimet.
  5. Suhe sestavine postopoma dodajajte mokrim sestavinam in rahlo premešajte, da dobite enakomerno zmes.
  6. Nazadnje vmešajte še koščke temne čokolade.
  7. Zmes vlijte v pripravljen pekač in enakomerno poravnajte.
  8. Pecite 45-50 minut oziroma dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist.
  9. Pustite, da se kruh ohladi v pekaču nekaj minut, nato ga prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi.
  • Uporabite zrele banane za boljši okus in naravno sladkost.
  • Temno čokolado lahko nadomestite z oreščki ali suhim sadjem za dodaten okus.
  • Če želite še bolj kremasto teksturo, bananin kruh postrezite z dodatnim premazom grškega jogurta ali mandljevega masla.
  • Kalorije: 210 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 28 g
  • Beljakovine: 5 g
  • Maščoba: 10 g
  • Vlaknine: 4 g
  • Sladkor: 12 g

10 minut

45-50 minut

6-8 oseb

Bananin kruh je priljubljen recept že več desetletij, prvič pa je postal popularen v času velike gospodarske krize v ZDA, ko so ljudje iskali načine za porabo zrelih banan in osnovnih sestavin. Kombinacija banan in čokolade ima številne prednosti: banane vsebujejo naravni sladkor, vitamine B6, C in kalij, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka in ohranjanju energije. Poleg tega vsebuje temna čokolada antioksidante in minerale, kot so železo, magnezij in baker, ki pomagajo pri izboljšanju krvnega pretoka in splošnega zdravja srca.

Poleg zdravilnih lastnosti pa je bananin kruh s čokolado tudi odličen način za potešitev sladkih želja na zdrav način. Uporaba polnozrnate moke in ovsenih kosmičev prispeva k večji vsebnosti vlaknin, kar pospešuje prebavo in zagotavlja dolgotrajno sitost. Z dodajanjem cimeta, ki deluje protivnetno, se ta kruh spremeni v hranljiv obrok, ki je primeren tako za zajtrk kot za sladico. Tudi če nimate izkušenj z peko, je ta recept enostaven in ga lahko pripravite že z nekaj osnovnimi sestavinami iz vaše shrambe.

Poleg izjemnega okusa ima bananin kruh s čokolado še dodatne koristi. Banane so bogate z naravnimi sladkorji, ki se sproščajo postopoma, zato ohranjajo raven energije dlje časa brez naglega porasta krvnega sladkorja. Kokosovo olje, pogosto uporabljeno v tem receptu, dodaja zdrave maščobe, ki pomagajo pri absorpciji vitaminov in ohranjanju zdrave kože. Temna čokolada pa vsebuje flavonoide, ki so znani po svojih antioksidativnih lastnostih, saj ščitijo celice pred prostimi radikali. Košček bananinega kruha s čokolado tako predstavlja uravnotežen prigrizek, ki prispeva k dobremu počutju, telesni vzdržljivosti in pozitivnemu vplivu na razpoloženje.

Če vam ostane nekaj kosov bananinega kruha, ga lahko zamrznete in po potrebi pogrejete za hitri zajtrk. Ta kruh ne vsebuje rafiniranega sladkorja, zaradi česar je primeren za tiste, ki se želijo izogniti nezdravim sladilom in hkrati poskrbeti za vitalnost svojega telesa.

5 1 vote
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments