fbpx

Popolna trdo kuhana jajca (vsakič!)

Vemo, da obstaja na milijone receptov za trdo kuhana jajca, in ja, zelo smo pozorni na to, kako pripravimo jajca in jih ne jemo vedno na enak način! Včasih si želimo le lepo tekoče rumenjake, drugič pa malo bolj čvrste, odvisno od jedi.

V tem receptu bomo razkrili preprost način, kako vsakič pripraviti popolna trdo kuhana jajca, ne glede na to, ali jih želite mehko kuhana ali popolnoma trda. Sledite našim korakom in uživajte v popolno pripravljenih jajcih!

Trdo kuhana jajca
  • 3–6 velikih jajc (starejša jajca so lažje za lupljenje)
  • Voda (dovolj, da pokrije jajca v loncu)
  • Kocke ledu (za ledeno kopel)
  1. V veliki lonec nalijte dovolj vode, da bodo jajca popolnoma potopljena. Zavrite.
  2. Ko voda zavre, nežno dodajte jajca v vrelo vodo.
  3. Kuhajte jajca glede na vaše želje:
    • 6 minut → mehko kuhano jajce, ravno prav tekoče
    • 8 minut → kremast rumenjak, kot marmelada
    • 10 minut → popolno ravnovesje med mehkim in trdim rumenjakom
    • 12 minut → popolnoma trdo kuhano jajce
  4. Takoj po kuhanju jajca previdno prestavite v ledeno kopel in jih pustite 5 minut, da se ohladijo.
  5. Olupite jajca in postrezite!
  • Če želite, da se jajca lažje lupijo, uporabite nekoliko starejša jajca.
  • Ledena kopel pomaga pri ohranjanju svetlo rumene barve rumenjaka in preprečuje, da bi postali rjavi ali preveč svetli.
  • Trdo kuhana jajca lahko hranite v hladilniku do 7 dni.
  • Kalorije: 70 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 1 g
  • Beljakovine: 6 g
  • Maščoba: 5 g
  • Vlaknine: 0 g
  • Sladkor: 0 g
Kuhana jajca

Starejša jajca so lažje olupljiva kot sveža jajca, saj imajo nižjo raven pH v beljaku. To pomeni, da se beljak bolj oprime membrane svežih jajc, zaradi česar je lupina težje odstranljiva. Čeprav so sveža jajca izjemno hranljiva in okusna, jih je za trdo kuhanje pogosto težje olupiti. Zato se pri pripravi trdo kuhanih jajc priporoča uporaba nekoliko starejših jajc, starih vsaj 7 do 10 dni, saj bodo po kuhanju lupine lažje odstopile.

3 delni set za solato

Ste se kdaj vprašali, zakaj rumenjak jajca včasih postane zelenkast? Ta pojav se zgodi, ko jajce prekuhamo. Dolgotrajno kuhanje povzroči, da se žveplo iz beljaka veže z železom iz rumenjaka, kar ustvari železov sulfid – spojino, ki rumenjaku da zelenkast odtenek. Čeprav je takšna sprememba barve popolnoma neškodljiva in nima vpliva na okus, ni najbolj privlačna na pogled. Da bi se izognili temu, je ključno jajca kuhati ravno toliko časa, kot je potrebno, in jih nato hitro ohladiti v ledeni kopeli. To ne samo prepreči razbarvanje rumenjaka, temveč tudi pomaga ohraniti svetlo rumeno barvo.

Električni lonec na paro

Poleg tega so trdo kuhana jajca odličen vir visokokakovostnih beljakovin. Vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin, ki so potrebne za vzdrževanje mišic in splošno zdravje telesa. Jajca so bogata tudi z vitamini, kot so vitamin D, ki podpira zdravje kosti, in vitamin B12, ki je ključnega pomena za tvorbo rdečih krvnih celic. Poleg tega vsebujejo selen, močan antioksidant, in holin, hranilo, pomembno za delovanje možganov. Trdo kuhana jajca so zaradi teh lastnosti izjemna izbira za uravnoteženo in zdravo prehrano.

Nenazadnje je zanimivo, da jajčne lupine niso samo zaščita pred zunanjimi vplivi, ampak imajo tudi tisoče majhnih por, ki omogočajo izmenjavo plinov in vlage. To pomaga jajcu ohranjati svežino, hkrati pa preprečuje vdor bakterij. Zato je jajce naravno zasnovano tako, da je odporno na okužbe, dokler lupina ostane nepoškodovana.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

5 2 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Brigita
Brigita
6 months ago

omg, uspelo je!, porabila sem 10 minut in takoj poslala jajca v ledeno kopel za 5 minut in zlahka so se olupila ter izgledala kot na sliki. Vesela sem, da sem naredila to vadnico. Hvala ZZ!