Goveja juha

Goveja juha je prava klasika slovenske kuhinje, ki nas s svojo toplino in polnim okusom vedno znova navduši. Pripravlja se počasi, kar omogoča, da se okusi mesa, kosti in sveže zelenjave lepo prepojijo in ustvarijo bogato, krepčilno juho. Ta jed je več kot le začetek kosila – v mnogih slovenskih domovih je to prava tradicija, ki simbolizira družinska srečanja in praznične priložnosti. Goveja juha je preprosta, a izjemno okusna, nasiti in hkrati nahrani telo z esencialnimi hranili, ki jih potrebujemo za dobro počutje.

Goveja juha
Homemade beef stew on rustic wooden table generated by artificial intelligence
  • 500 g govejega mesa (bočnik ali rebra z kostjo)
  • 2 korenčka, narezana na kolobarje
  • 1 korenina peteršilja, narezana
  • 1 čebula, cela (neolupljena)
  • 1/4 zelene gomoljnice, narezana
  • 1 por, narezan
  • 2 stroka česna, cela
  • 2 lovorjeva lista
  • nekaj zrnc črnega popra
  • 2 žlički soli
  • svež peteršilj za okras
  • 2 l vode
  1. Goveje meso sperite pod hladno vodo in ga skupaj z lovorjevima listoma ter poprovimi zrni položite v velik lonec. Dodajte 2 litra hladne vode in segrevajte do vretja.
  2. Ko voda zavre, z žlico odstranite pene, ki se naberejo na površini.
  3. Nato dodajte korenje, peteršilj, zeleno, por, čebulo in česen. Zmanjšajte ogenj in počasi kuhajte približno 2-3 ure, dokler se meso ne zmehča.
  4. Juho občasno premešajte in preverite, če je potrebno dodati še malo soli.
  5. Ko je meso kuhano, juho precedite in zelenjavo ter meso ločite. Zelenjavo lahko narežete na manjše koščke in jo vrnete v juho, meso pa postrezite ob strani.
  6. Juho postrezite vročo, posuto s sveže nasekljanim peteršiljem.
  • Goveja juha je še okusnejša, če jo pustite stati nekaj ur, da se okusi še bolj prepojijo. Priporočamo pripravo juhe vnaprej.
  • Juho lahko shranite v hladilniku do tri dni ali pa jo zamrznete za kasnejšo uporabo.
  • Za dodatno bogastvo okusa lahko dodate košček govejega kostnega mozga, ki juho naredi še bolj kremasto.
  • Juho lahko postrežete z rezanci, drobnimi kroglicami iz zdroba ali domačimi žličniki.
  • Kalorije: 150 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 6 g
  • Beljakovine: 18 g
  • Maščoba: 6 g
  • Vlaknine: 2 g
  • Sladkor: 3 g

15 minut

2,5 do 3 ure

Za 6 oseb

Goveja juha je ena izmed najbolj cenjenih juh v slovenski kulinariki in ima globoke korenine v tradicionalnih družinskih obrokih, še posebej ob nedeljskih kosilih in prazničnih dogodkih. Goveja juha ni samo bogat vir hranil, ampak ima tudi dolgo zgodovino v zdravstvu. V ljudskem izročilu so jo pogosto priporočali kot zdravilo za prehlade, saj se je verjelo, da goveja juha pomaga krepiti imunski sistem in vračati moči po boleznih.

Glavna sestavina goveje juhe, meso z govejo kostjo, prispeva številna hranila, vključno s kolagenom, ki je pomemben za zdravje kože, sklepov in črevesja. Poleg tega je bogata z vitamini skupine B, cinkom in železom, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in ohranjanju zdravega krvnega obtoka. Ko se kosti kuhajo dalj časa, se izločijo pomembni minerali, kot so kalcij, magnezij in fosfor, ki so ključni za krepke kosti in zobe.

Zanimivo je, da je goveja juha v različnih kulturah po svetu znana kot zdravilna juha. Na primer, v judovski tradiciji je goveja juha pogosto imenovana “penicilin v skodelici”, saj se verjame, da ima izjemne zdravilne lastnosti. V azijskih državah, kot je Vietnam, pa je podobna juha, imenovana “pho”, osnovna jed v vsakodnevni prehrani in pogosto velja za obrok, ki vrača energijo po dolgem dnevu.

Poleg tega, da je goveja juha okusna in hranljiva, je tudi zelo prilagodljiva. Dodate lahko različne vrste zelenjave, kot so brokoli, bučke ali koleraba, ter jo tako prilagodite svojim osebnim željam ali letnemu času. Številne slovenske družine imajo svoje skrivne sestavine, ki goveji juhi dodajo poseben, domač pridih. Na koncu je ta juha popoln način za uživanje v okusih naravnih sestavin in za preprosto, a izjemno zdravo jed.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

5 1 vote
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments