Salsa omaka

Salsa omaka je priljubljena spremljava k različnim jedem, ki prinaša svežino, barvitost in eksplozijo okusov. Izvira iz Latinske Amerike in je nepogrešljiv del mehiške kuhinje, a jo z veseljem uporabljajo po vsem svetu. Priprava salsa omake je enostavna in hitra, rezultat pa je vedno okusen. Bodisi kot priloga k tortiljam, dodatek k mesu ali preprosto kot omaka za pomakanje, je salsa vedno prava izbira za popestritev vaših jedi.

Salsa omaka

15 minut

  • 4 srednje veliki paradižniki
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 zelena paprika
  • 1 pekoča paprika (jalapeno ali druga po okusu)
  • 2 stroka česna
  • 1 limeta (sok)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 šopek svežega koriandra
  • Sol in poper po okusu
  1. Paradižnike narežite na majhne kocke in jih stresite v večjo skledo.
  2. Čebulo, zeleno papriko in pekočo papriko drobno sesekljajte ter dodajte k paradižnikom.
  3. Česen sesekljajte na drobno in ga primešajte.
  4. Dodajte sok limete, oljčno olje ter nasekljan koriander.
  5. Vse sestavine dobro premešajte, da se enakomerno porazdelijo.
  6. Po okusu začinite s soljo in poprom.
  7. Omako postavite v hladilnik za približno 30 minut, da se okusi povežejo.
  8. Postrežba: postrezite svojo salso s svojimi najljubšimi tortiljami ali kot preliv na svoji najljubši jedi.
  • Če želite manj pekočo omako, odstranite semena iz pekoče paprike.
  • Salsa omaka je najboljša sveža, a jo lahko hranite v hladilniku do 2 dni.
  • Za bogatejši okus lahko dodate še avokado ali koruzo.
  • Kalorije: 30 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 6 g
  • Beljakovine: 1 g
  • Maščoba: 0,5 g
  • Vlaknine: 2 g
  • Sladkor: 4 g

15 minut

0 minut

Za 4 osebe

Salsa omaka ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega v čase Aztekov, Majev in Inkov, kjer so jo uporabljali kot dodatek k mesnim jedem. Beseda “salsa” v španščini pomeni “omaka,” in se nanaša na širok spekter različnih omak, ki se razlikujejo glede na regijo in sestavine. Prvotno je salsa vsebovala paradižnike, čili papriko in bučna semena. Danes poznamo veliko različic salse, ki vključujejo sestavine, kot so mango, ananas in avokado, kar dodatno obogati okus in teksturo omake.

Salsa omaka je postala izjemno priljubljena v Združenih državah Amerike, kjer je prehitela celo kečap po priljubljenosti. Leta 1992 je salsa omaka postala najbolj prodajana začimba v ZDA, kar dokazuje njeno vsestranskost in priljubljenost. Poleg tega je salsa odlična izbira za vse, ki želijo zdravo in nizkokalorično možnost za popestritev svojih jedi, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Še ena zanimivost je, da je salsa omaka zaradi svoje pestrosti in svežine pogosto uporabljena tudi v dietah za hujšanje. Nizka vsebnost kalorij in maščob, skupaj z visokim deležem vlaknin, pomaga pri občutku sitosti in podpira zdravo prebavo. Prav tako so raziskave pokazale, da kapsaicin, ki ga najdemo v pekočih paprikah, lahko pospeši metabolizem in pripomore k izgorevanju maščob.

Na koncu ne smemo pozabiti, da je salsa omaka izjemno prilagodljiva. Lahko jo pripravite povsem po svojem okusu, dodate več ali manj čilija, zamenjate zelišča ali pa eksperimentirate z različnimi vrstami paradižnikov. Vsak recept je lahko unikat, ki odraža vaš osebni okus in kreativnost v kuhinji.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments