Guacamole omaka

Guacamole omaka je ena tistih jedi, ki prinese svežino in veselje na mizo. Ta priljubljena mehiška omaka, ki izvira iz azteške kuhinje, je postala nepogrešljiv dodatek številnim jedem po vsem svetu. S svojo bogato in kremasto teksturo ter osvežilnim okusom avokada, limete in koriandra, je guacamole popoln prigrizek ali priloga. Priprava te omake je enostavna in hitra, kar vam omogoča, da jo pripravite kadar koli želite.

Priprava: 10 minut

  • 2 zrela avokada
  • 1 manjša rdeča čebula, drobno sesekljana
  • 1 srednji paradižnik, drobno sesekljan
  • 1 jalapeno paprika, drobno sesekljana (neobvezno)
  • Sok 1 limete
  • 2 žlici svežega koriandra, drobno sesekljanega
  • Sol in poper po okusu
  1. Avokada prerežite na pol, odstranite koščico in izdolbite meso v skledo.
  2. Z vilicami pretlačite avokado, da dosežete željeno teksturo (lahko je bolj kremast ali nekoliko bolj grob).
  3. Dodajte sesekljano rdečo čebulo, paradižnik, jalapeno papriko (če jo uporabljate) in koriander.
  4. Prelijte s svežim limetinim sokom.
  5. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  6. Vse sestavine nežno premešajte, da se dobro povežejo.
  7. Takoj postrezite s tortilja čipsom ali svojo najljubšo jedjo. Če ne postrežete takoj, pokrijte s plastično folijo in shranite v hladilniku do postrežbe.
Guacamole
  • Za najboljši okus uporabite zrel avokado, ki je na otip rahlo mehak.
  • Da preprečite rjavenje, prelijte guacamole s tanko plastjo limetinega soka in ga shranite v neprodušno posodo.
  • Eksperimentirajte z dodatki, kot so sesekljan česen, kumina ali feta sir za dodatno globino okusa.
  • Postrezite ga s tortilja čipsom, svežo zelenjavo ali kot prilogo k tacosom, burritom in drugim mehiškim jedem.
  • Kalorije: 150
  • Ogljikovi hidrati: 12 g
  • Beljakovine: 2 g
  • Maščoba: 11 g
  • Vlaknine: 7 g
  • Sladkor: 1 g
  • Čas priprave: 10 minut
  • Čas kuhanja: 0 minut

Recept zadostuje za 4 osebe.

Guacamole, priljubljena mehiška omaka, ima zelo staro zgodovino, saj so ga pripravljali že Azteki. Ime guacamole izhaja iz besed “ahuacatl” (avokado) in “molli” (omaka). Avokado je bil cenjen zaradi svojih hranilnih vrednosti in kremaste teksture, kar je omogočalo enostavno pripravo okusne omake.

Guacamole je skozi zgodovino postal simbol mehiške kuhinje in je osvojil srca mnogih po vsem svetu. Danes ga pogosto postrežemo kot prilogo k različnim jedem ali kot samostojen prigrizek s tortilja čipsom. Njegova preprostost in vsestranskost omogočata, da ga lahko prilagodimo različnim okusom in sestavinam. Poleg tradicionalnih sestavin, kot so avokado, limeta, čebula in koriander, ga lahko obogatimo s sestavinami, kot so česen, paradižnik, jalapeno paprika ali celo sadje, kot je mango.

Zanimivo je, da je avokado bogat z zdravimi maščobami, predvsem mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so koristne za srce. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, vitaminov (predvsem vitamin E, K in C) ter mineralov, kot so kalij, magnezij in folna kislina. Zaradi teh hranilnih lastnosti je guacamole ne le okusen, temveč tudi zdrav dodatek k prehrani.

Guacamole je tudi odličen primer trajnostne hrane, saj avokado raste na drevesih, ki prispevajo k okoljski trajnosti. Z vse večjo priljubljenostjo avokada in guacamola se povečuje tudi zavedanje o trajnostnem kmetijstvu in pomenu podpore lokalnim pridelovalcem avokada.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments