Popolna poširana jajca

Iščete NAJBOLJŠI recept za poširana jajca ? Ta preprosta metoda vam bo zagotovila popolnoma čvrste beljake in tekoč, zlat rumenjak, o katerem ste sanjali, tudi če ste začetnik!

Z nekaj nasveti in malo vaje boste v trenutku dobili okusno, popolno poširano jajce.

Poširana jajca

Poširanje jajc se lahko nekaterim zdi precej zastrašujoče. Ne glede na to, ali želite v vodo dodati ravno pravo količino kisa ali vzpostaviti brezhibno gibanje vrtinca, lahko traja nekaj poskusov, da bodo vaša poširana jajca izgledala in imela pravšnji okus. 

Na srečo smo za vas opravili vse poskuse in napake, tako da lahko preskočite naprej na dober del: kuhanje in uživanje brez težav okusnega poširanega jajca.

Naša navodila po korakih pomenijo, da boste vsakič imeli odlično kuhana poširana jajca.

Delimo popolne pare receptov, ki bodo zaokrožili vaš okusen zajtrk.

Pri poširanih jajcih je še marsikaj zanimivega poleg čistega zadovoljstva, ki ga prinaša jajce, obdano s puhastim beljakom. Pravzaprav je ena največjih prednosti poširanja jajc ta, da ni potrebna nobena dodatna maščoba. 

Za cvrtje jajc v ponvi potrebujete maslo ali olje, vendar ne s poširanim jajcem! Kuhajo jih neposredno v vodi, da naredijo okusno, nizkokalorično alternativo.

Mnogi menijo, da bi nekaj tako na videz gurmanskega, kot je poširano jajce, zahtevalo veliko opreme. Vse kar potrebujete za pripravo popolnega poširanega jajca je:

  • 1 lonec vode
  • 1 fino mrežasto cedilo
  • 1 skleda
  • 1 žlica

Če imate skodelico za poširanje jajc, še bolje! Ampak ti bo prav dobro brez njega.

Najprej zavremo velik lonec osoljene vode. Ko zavre, zmanjšajte ogenj na najnižjo stopnjo.

Nato vzemite fino mrežasto cedilo in ga postavite nad majhno skledo. Mrežico premažite z malo olivnega olja in razbijte jajce v cedilo, dokler se ves odvečni beljak ne prelije v skledo.

Celotno mrežasto cedilo skupaj z jajcem previdno postavite v vrelo vodo. Pustite, da se beljak malo pokuha, preden cedilo nežno nagnete v vodo, da prepognete rumenjaka.

Z žlico nežno premešajte vodo, da se jajce premika skupaj z vrtinčno vodo. Po nekaj trenutkih prenehajte z mešanjem. Ko se jajce začne upočasnjevati, ga še enkrat malo premešajte in pustite, da se jajce kuha približno 3-4 minute. Če želite bolj trd rumenjak, lahko počakate dlje. 

Ponovite s preostalimi jajci in postrezite. Čestitke! Uradno ste mojster poširanja jajc.

Izdelava velike serije poširanih jajc je precej preprosta. Ne glede na to, ali jih postrežete za množico ali celo samo kot pripravo obroka zase, bodo s to preprosto metodo vaša jajca tako sveža in nepoškodovana kot na dan, ko ste jih pripravili.

  1. Ko pripravite poširana jajca, jih *takoj* prenesite v skledo s hladno vodo za kopel z ledeno vodo. Po potrebi lahko skledo dolijete z več hladne vode, dokler se jajca ne ohladijo. 
  2. Ko so jajca ohlajena, jih previdno prenesite v nepredušno posodo in hranite v hladilniku do 5 dni, preden jih postrežete.
  3. Če želite pogreti jajca, jih za 2 do 3 minute prestavite v skledo z vročo vodo. Ne polagajte jih v vrelo vodo, saj se lahko jajca prekuhajo. Prepričajte se, da je na vrhu dovolj vode, da se jajca popolnoma segrejejo. 
  4. Ko je čas za serviranje, jih nežno poberite iz vode z žlico z režami. Posušite jih s papirnato brisačo in postrezite!

Uporabite sveža jajca:  jajca so vedno boljša sveža, preverite datum na jajcih, preden jih poširate.

Ne preskočite cedila: Ta recept je bil preizkušen z in brez cedila s fino mrežico in cedilo je naredilo veliko razliko.

Čas kuhanja se razlikuje: ta recept smo preizkusili s srednjimi in velikimi jajci. Čas kuhanja je odvisen od velikosti jajc. 

Kako dolgo poširate jajca?

Kako dolgo boste kuhali jajca, je odvisno od tega, kako trda ali mehka jih imate radi. 
Na primer, res mehko in tekoče poširano jajce potrebuje približno 2 minuti, medtem ko jajce, ki je nekoliko bolj čvrsto (a še vedno malo tekoče), potrebuje približno 4 minute. Če želite bolj čvrsto jajce z bolj strjenim rumenjakom, počakajte še nekaj minut.
Najboljši način, da preverite pečenost jajca, je, da ga previdno odstranite iz ponve z žlico z režami in ga nežno potisnete s čajno žličko.

Ali potrebujete kis za poširanje jajc?

Za poširanje jajc kis ni potreben, a ga mnogi raje uporabljajo. Če nimate kisa, se prav tako obnese, če ga nadomestite z limoninim sokom! Kislost limone služi istemu namenu kot kis pri kuhanju jajc.

Zakaj v vodo za poširana jajca dodamo kis?

Če v vrelo vodo dodate malo kisa, boste povečali stopnjo denaturacije, kar bo vašemu poširanemu jajcu omogočilo, da bolje obdrži svojo obliko. Kis ima visoko stopnjo kislosti, kar je ključnega pomena za bolj čvrste beline.

Ali lahko pokuhate 2 jajci naenkrat?

ja! Za poširanje dveh jajc naenkrat razbijte jajci v isto mrežasto cedilo. Nato jih nežno stresite v vodo in brez mešanja pustite, da se jajca kuhajo 3 do 4 minute oziroma do želene trdote.

Zakaj se poširana jajca razpadejo?

Pri pripravi poširanih jajc je zelo pomembna temperatura vode! 
Če voda ni dovolj vroča, se bodo jajca raztopila v vodi, preden se strdijo, tako da boste dobili lonec mlečne vode. Če je voda prevroča zaradi prehitrega vretja, se bodo jajca majala in povzročila razpadanje beljakov, kar bo povzročilo nadležne majhne bele pečke.

Poširana jajca shranite tako, da vsako jajce previdno odstranite iz vode z žlico z režami. Hitro in previdno jih položite v skledo z ledeno vodo, da se jajca ne bodo skuhala, zlomila ali sprijela. Nato skledo z jajci preprosto postavite v hladilnik, dokler niste pripravljeni za uživanje!

Za pogrevanje:  Jajca segrevajte pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici, da se prepričate, da jih ne prekuhate.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments