Chilaquiles

Naučite se, kako pripraviti chilaquiles po tem zelo preprostem receptu za chilaquiles iz paradižnikove omake, začimb, fižola, tortiljinega čipsa in pečenih jajc.

Chilaquiles

Ta enostaven recept za chilaquiles je navdihnila mehiška kuhinja.

Priprava chilaquiles doma ni samo enostavna, ampak je tudi okusen način za spakiranje zelenjave in beljakovin za zajtrk.

Chilaquiles je tradicionalna mehiška jed, ki je sestavljena iz ocvrtih tortiljinih čipsov, obloženih z aromatično omako, običajno narejeno s čilijem in paradižnikom.

Ta priljubljena jed za zajtrk ali malico je pogosto obložena z različnimi sestavinami, kot so sir, avokado, koriander in čebula, ter se lahko postreže z jajci, fižolom ali drugimi prilogami.

Klasični chilaquiles običajno vključujejo koruzne tortilje, ki so narezane na trikotnike ali trakove in ocvrte ali pečene do hrustljave barve ter omako iz paradižnika, čilija, čebule in česna.

Naš preprost recept za chilaquiles vsebuje tortiljin čips, paradižnikovo omako, salso, papriko, jajca in okusno domačo avokadovo kremo na vrhu.

Vrsta salse, ki jo uporabljate, bo določila okus in pikantnost omake Chilaquiles.

Chilaquiles ne smejo biti razmočeni, vendar tudi ne smejo biti super hrustljavi. Biti morajo mehki in rahlo hrustljati.

Chilaquiles so polne beljakovin iz pečenih jajc in so polne zelenjave in fižola, zaradi česar so hranljiv zajtrk.

Karkoli počnete, ne preskočite avokadove kreme! Je kremast, limetin in popoln način za zmanjšanje vročine, če imate radi začimbe.

  • Avokado
  • Grški jogurt
  • Sok limete
  • Sol
  • Koriander

Ko gre za chilaquiles, so nam najpomembnejši prelivi. Tukaj je nekaj idej!

  • Avokadova krema
  • Guacamole
  • Kisla smetana/grški jogurt
  • Cotija sir
  • salsa

Ostanke chilaquiles shranjujte v nepredušni posodi v hladilniku do 3 dni.

Chilaquiles, tradicionalna mehiška jed, združuje preprostost s bogastvom okusov in je priljubljena jed za zajtrk ali hitro kosilo po vsej Mehiki.

Posebnost chilaquilesa je v kombinaciji hrustljavih koščkov tortilj, prelitih z bogato omako, bodisi rdečo (salsa roja) ali zeleno (salsa verde). Tortilje se najprej narežejo na koščke, nato se popečejo v olju, da postanejo hrustljave. Ko so pripravljene, se prelijejo s sveže pripravljeno omako, ki ji lahko dodamo tudi paradižnikovo omako za bolj tekočo konsistenco.

Chilaquiles se pogosto postrežejo s prilogami, kot so kuhana jajca, kremni sir (na primer mehiški kremni sir ali feta), drobno narezana čebula, kisla smetana ali avokado. To jed lahko prilagodite svojemu okusu, dodajanje več ali manj omake ali prilog po želji.

Poleg svojega okusa, chilaquiles nosijo tudi kulturni pomen, saj predstavljajo del mehiške kulinarike, ki je bila razvita iz tradicionalnih sestavin, ki so na voljo v tej regiji. Znani so po tem, da lahko zadovoljijo tako lačen želodec kot tudi ljubitelje mehiške kuhinje po vsem svetu.

Chilaquiles, ki jih danes poznamo in uživamo, imajo globoke korenine v mehiški kulinariki in njihov izvor sega v zgodnjo zgodovino Meksika. Ta jed je izvirala iz potrebe po uporabi preostalih tortilj in drugih sestavin na način, ki je bil hkrati okusen in zadovoljiv.

Zgodovina chilaquiles sega nazaj v obdobje predkolonialne Mesoamerike, ko so Azteki in drugi starodavni prebivalci regije uporabljali različne metode za uporabo in konzerviranje hrane. Eden od načinov je bil sušenje in pečenje tortilj, da bi jih ohranili dlje časa. Tako so se razvili tudi chilaquiles – jed, ki je izvirala iz prizadevanja, da se izkoristi hrustljavo in okusno starane tortilje.

Sčasoma so se chilaquiles razvili v bolj zapleteno jed z dodajanjem različnih omak, kot so salsa roja (rdeča omaka) ali salsa verde (zelena omaka), kar je jedi dodalo bogastvo okusov. Poleg tega so se začeli dodajati tudi različni prilogi, kot so jajca, sir, čebula, kisla smetana in avokado, kar je jed še bolj obogatilo in prilagodilo različnim okusom.

Danes so chilaquiles priljubljeni po vsem Meksiku in tudi zunaj njega, in predstavljajo ne le okusno jed, temveč tudi kulturni simbol in del mehiške identitete. Njihova preprostost in okusnost še vedno privabljata ljudi, da jih pripravljajo in uživajo, ohranjajoč tako zgodovinsko dediščino in kulinariko Meksika.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments