Naučite se, kako pripraviti chilaquiles po tem zelo preprostem receptu za chilaquiles iz paradižnikove omake, začimb, fižola, tortiljinega čipsa in pečenih jajc.
Ta enostaven recept za chilaquiles je navdihnila mehiška kuhinja.
Priprava chilaquiles doma ni samo enostavna, ampak je tudi okusen način za spakiranje zelenjave in beljakovin za zajtrk.
Kaj so chilaquiles?
Chilaquiles je tradicionalna mehiška jed, ki je sestavljena iz ocvrtih tortiljinih čipsov, obloženih z aromatično omako, običajno narejeno s čilijem in paradižnikom.
Ta priljubljena jed za zajtrk ali malico je pogosto obložena z različnimi sestavinami, kot so sir, avokado, koriander in čebula, ter se lahko postreže z jajci, fižolom ali drugimi prilogami.
Katere sestavine so v chilaquiles?
Klasični chilaquiles običajno vključujejo koruzne tortilje, ki so narezane na trikotnike ali trakove in ocvrte ali pečene do hrustljave barve ter omako iz paradižnika, čilija, čebule in česna.
Naš preprost recept za chilaquiles vsebuje tortiljin čips, paradižnikovo omako, salso, papriko, jajca in okusno domačo avokadovo kremo na vrhu.
Vrsta salse, ki jo uporabljate, bo določila okus in pikantnost omake Chilaquiles.
Naj bodo chilaquiles hrustljavi ali mehki?
Chilaquiles ne smejo biti razmočeni, vendar tudi ne smejo biti super hrustljavi. Biti morajo mehki in rahlo hrustljati.
Ali so chilaquiles zdravi?
Chilaquiles so polne beljakovin iz pečenih jajc in so polne zelenjave in fižola, zaradi česar so hranljiv zajtrk.
Ne izpustite avokadove kreme!
Karkoli počnete, ne preskočite avokadove kreme! Je kremast, limetin in popoln način za zmanjšanje vročine, če imate radi začimbe.
Kaj rabiš?
- Avokado
- Grški jogurt
- Sok limete
- Sol
- Koriander
Vrhunske ideje
Ko gre za chilaquiles, so nam najpomembnejši prelivi. Tukaj je nekaj idej!
- Avokadova krema
- Guacamole
- Kisla smetana/grški jogurt
- Cotija sir
- salsa
Shranjevanje
Ostanke chilaquiles shranjujte v nepredušni posodi v hladilniku do 3 dni.
Sestavine Chilaquiles
Chilaquiles
- 2 žlici avokadovega olja
- ½ velike sesekljane bele čebule
- 1 čajna žlička ločene košer soli
- 5 strokov česna olupimo in nasekljamo
- 1 mleto zeleno papriko
- 420g pinto fižol odcejen in opran
- 450g salsa poljubna (mi smo uporabili salso iz pečenih paradižnikov)
- 1 skodelica paradižnikove omake*
- 220g trikotni tortiljin čips
- 6 velikih jajc
Avokadova krema
- 1,5 velikega avokada
- ½ skodelice polnomastnega grškega jogurta
- 3 žlice svežega limetinega soka
- 1 čajna žlička košer soli
- ½ skodelice sveže sesekljanega koriandera
Prelivi
- ¼ skodelice sveže sesekljanega koriandra
- ⅓ skodelice zdrobljene cotije
- Svež limetin sok
NAVODILA
- Pečico segrejte na 200ºC.
- V veliki ponvi s stranicami na srednjem/visokem ognju segrejte avokadovo olje. Ko avokadovo olje zadiši, dodajte čebulo in ¼ čajne žličke soli. Premešajte in pražite 8-10 minut.
- V ponev dodamo česen in pražimo še 1 minuto ter dodamo na kocke narezano papriko. Pražimo 3-4 minute.
- V ponev stresite salso, paradižnikovo omako, pinto fižol in preostalo sol. Paradižnikovo omako zavremo in jo nato odstranimo z ognja.
- V ponev nežno zložite pest tortiljinega čipsa. V redu je, če se nekateri zlomijo, vendar poskušajte ohraniti nekaj čipsov celih. Nadaljujte z dodajanjem in zlaganjem čipsa, dokler ni ves čips obložen s paradižnikovo omako.
- V čipsu naredite 4-6 vdolbinic in v vsako vdolbino razbijte jajce. Jajca posolite in popoprajte, nato pa chilaquiles pecite 10-15 minut ali dokler jajca ne dosežejo želene pečenosti.
- Medtem ko se chilaquiles pečejo, pripravite avokadovo kremo tako, da vse sestavine postavite v visoko zmogljiv kuhinjski mešalnik. Mešajte na nizki hitrosti, dokler ne postane gladka in kremasta. Če želite bolj tekočo kremo, dodajte nekaj žličk vode v mešalnik.
- Odstranite pekač iz pečice in jed obložite z avokadovo kremo, svežim koriandrom, sirom cotija in sveže iztisnjenim sokom limete. Pojejte takoj.
NASVETI IN OPOMBE
- Vrsta salse, ki jo uporabljate, bo določila okus omake chilaquiles.
- Količina čipsa, ki jo uporabite, se bo razlikovala od osebe do osebe. Ključno je uporabiti ravno toliko čipsa, da je vsak košček prekrit z omako. Če uporabite preveč čipsa, boste to opazili.
- Ta recept omogoča prostor za 6 jajc. Jed lahko postrežete za 4 do 6 oseb, odvisno od vaših želja.
DEJSTVA O HRANILNI VREDNOSTI
Kalorije: 342 kcal Ogljikovi hidrati: 34 g Beljakovine: 17 g
Maščoba: 17 g Vlaknine: 12 g Sladkor: 7 g
Ali ste vedeli?
Chilaquiles, tradicionalna mehiška jed, združuje preprostost s bogastvom okusov in je priljubljena jed za zajtrk ali hitro kosilo po vsej Mehiki.
Posebnost chilaquilesa je v kombinaciji hrustljavih koščkov tortilj, prelitih z bogato omako, bodisi rdečo (salsa roja) ali zeleno (salsa verde). Tortilje se najprej narežejo na koščke, nato se popečejo v olju, da postanejo hrustljave. Ko so pripravljene, se prelijejo s sveže pripravljeno omako, ki ji lahko dodamo tudi paradižnikovo omako za bolj tekočo konsistenco.
Chilaquiles se pogosto postrežejo s prilogami, kot so kuhana jajca, kremni sir (na primer mehiški kremni sir ali feta), drobno narezana čebula, kisla smetana ali avokado. To jed lahko prilagodite svojemu okusu, dodajanje več ali manj omake ali prilog po želji.
Poleg svojega okusa, chilaquiles nosijo tudi kulturni pomen, saj predstavljajo del mehiške kulinarike, ki je bila razvita iz tradicionalnih sestavin, ki so na voljo v tej regiji. Znani so po tem, da lahko zadovoljijo tako lačen želodec kot tudi ljubitelje mehiške kuhinje po vsem svetu.
Chilaquiles, ki jih danes poznamo in uživamo, imajo globoke korenine v mehiški kulinariki in njihov izvor sega v zgodnjo zgodovino Meksika. Ta jed je izvirala iz potrebe po uporabi preostalih tortilj in drugih sestavin na način, ki je bil hkrati okusen in zadovoljiv.
Zgodovina chilaquiles sega nazaj v obdobje predkolonialne Mesoamerike, ko so Azteki in drugi starodavni prebivalci regije uporabljali različne metode za uporabo in konzerviranje hrane. Eden od načinov je bil sušenje in pečenje tortilj, da bi jih ohranili dlje časa. Tako so se razvili tudi chilaquiles – jed, ki je izvirala iz prizadevanja, da se izkoristi hrustljavo in okusno starane tortilje.
Sčasoma so se chilaquiles razvili v bolj zapleteno jed z dodajanjem različnih omak, kot so salsa roja (rdeča omaka) ali salsa verde (zelena omaka), kar je jedi dodalo bogastvo okusov. Poleg tega so se začeli dodajati tudi različni prilogi, kot so jajca, sir, čebula, kisla smetana in avokado, kar je jed še bolj obogatilo in prilagodilo različnim okusom.
Danes so chilaquiles priljubljeni po vsem Meksiku in tudi zunaj njega, in predstavljajo ne le okusno jed, temveč tudi kulturni simbol in del mehiške identitete. Njihova preprostost in okusnost še vedno privabljata ljudi, da jih pripravljajo in uživajo, ohranjajoč tako zgodovinsko dediščino in kulinariko Meksika.
Hashtag z nami!
Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!