fbpx

Ovsena kaša s pečenimi hruškami in mandlji

Začnite svoj dan s toplim in tolažilnim zajtrkom, ki bo napolnil vaš dom z dišečimi vonjavami po pečenih hruškah in mandljih. Ovsena kaša je že dolgo priljubljena izbira za zdrav in hranljiv začetek dneva, vendar ta različica z dodatkom pečenih hrušk in hrustljavih mandljev dviguje ta preprost obrok na novo raven. Kombinacija mehke, kremaste kaše in karameliziranih hrušk z oreščkastim pridihom mandljev je popolna za hladna jutra ali kadarkoli želite nekaj posebnega.

Ovsena kaša s pečenimi hruškami in mandlji
A vertical high angle shot of a bowl Porridge with cereal and nuts, and slices of apple on a table

10 minut

  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 2 skodelici mleka (ali rastlinskega napitka po izbiri)
  • 2 zreli hruški, narezani na četrtine
  • 2 žlici medu ali javorjevega sirupa
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja (po želji)
  • 1/4 skodelice narezanih mandljev
  • Ščepec soli
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  1. Pečico segrejte na 180 °C. Narezane hruške položite na pekač, obložen s peki papirjem. Pokapajte jih z medom ali javorjevim sirupom in posujte s cimetom ter ingverjem. Pečite 20-25 minut, dokler hruške ne postanejo mehke in rahlo karamelizirane.
  2. Medtem ko se hruške pečejo, v srednje veliki lonec vlijte mleko in ga segrejte do vrenja. Dodajte ovsene kosmiče, ščepec soli in vaniljev ekstrakt. Kuhajte na srednji temperaturi, občasno premešajte, dokler kaša ne postane kremasta, približno 5-7 minut.
  3. Ko je kaša kuhana, jo prelijte v sklede. Na vrh dodajte pečene hruške in posujte z narezanimi mandlji za hrustljavost.
  4. Po želji lahko kašo dodatno prelijete z medom ali javorjevim sirupom in dodate še malo cimeta za bogatejši okus.
  • Za bolj intenziven okus mandlje pred dodajanjem rahlo popražite v suhi ponvi.
  • Če želite, lahko hruške nadomestite z drugim sezonskim sadjem, kot so jabolka ali breskve.
  • Ovsena kaša je odlična tudi z dodatkom grškega jogurta, ki ji doda kremastost in beljakovine.
  • Kalorije: 350 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 55 g
  • Beljakovine: 8 g
  • Maščoba: 12 g
  • Vlaknine: 7 g
  • Sladkor: 18 g

10 minut

25 minut

35 minut

2 osebi

Ovsena kaša je že dolgo znana po svojih številnih zdravstvenih koristih, saj je bogata z vlakninami, zlasti z beta-glukanom, ki pomaga znižati raven holesterola in podpira zdravo srce. Dodatek pečenih hrušk v to klasično jed ne prinaša le sladkobe in mehkobe, ampak tudi pomembne vitamine in minerale, kot sta vitamin C in kalij, ki sta pomembna za imunski sistem in uravnavanje krvnega tlaka.

Hruške so znane po visoki vsebnosti prehranskih vlaknin, ki podpirajo zdravo prebavo, ter po svojih antioksidativnih lastnostih, ki ščitijo telo pred poškodbami prostih radikalov. Pečenje hrušk poudari njihovo naravno sladkobo in jim doda globino okusa, kar jih naredi popoln dodatek k ovseni kaši.

Mandlji, ki jih posujemo po vrhu kaše, so odličen vir zdravih maščob, beljakovin in vitamina E, ki podpira zdravje kože in delovanje možganov. Prav tako so bogati z magnezijem, ki je pomemben za zdravo delovanje mišic in živčnega sistema.

Ovsena kaša s pečenimi hruškami in mandlji je tako ne le okusna, ampak tudi izjemno hranljiva izbira za zajtrk, ki vas bo napolnila z energijo in hranili, ki jih vaše telo potrebuje za dober začetek dneva.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

5 1 vote
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments