Air Fryer Bučke

Te odlično pečene bučke iz cvrtnika na vroč zrak so začinjene s česnom in parmezanom ter so izjemno okusne!

Bučke

Prijatelji, sezona bučk je tu! Če ste nam podobni, se sprašujete, kaj narediti z vsemi temi slastnimi bučkami.

Vsi obožujemo cvrtnik zaradi njegove sposobnosti, da hrano skuha izjemno hitro in do popolne hrustljavosti, in tudi bučke v cvrtniku niso izjema.

S kratkim seznamom okusnih sestavin in preprostimi navodili ste le 5 minut oddaljeni od uživanja v teh slastnih bučkah.

V tej objavi se boste naučili, kako narezati, začiniti in skuhati bučke v cvrtniku. Začnimo!

 • Olivno olje: Potrebujete nekaj, kar bo vezalo vse vaše sestavine na bučke. Priporočamo olivno olje, vendar lahko uporabite katero koli olje po želji.
 • Bučke: Bučke so različnih oblik in velikosti. Potrebovali boste 4 srednje velike bučke (približno 15-20 cm dolge).
 • Parmezan: Fino nariban parmezan je najboljši za ta recept! Ne priporočamo uporabe grobo naribanega parmezana, saj se na bučke ne oprime dobro.
 • Začimbe: Uporabili smo mešanico česna v prahu, soli, popra in ščepca kajenskega popra. Če želite, lahko začimbe prilagodite po svojem okusu. Spodaj podajamo nekaj priporočil.
 • Predgrevanje cvrtnika: Cvrtnik predgrejte na 200 °C in košaro cvrtnika popršite s pršilom za kuhanje.
 • Priprava bučk: Bučke narežite na kolobarje in jih položite v skledo. Prelijte jih z olivnim oljem ter dobro premešajte.
 • Priprava mešanice: V ločeni skledi zmešajte parmezan, česen v prahu, poper, kajenski poper in sol.
 • Oblaganje bučk: Vsak naoljen kolobar bučke pomočite v mešanico parmezana, da se dobro obloži.
 • Kuhanje v cvrtniku: Obložene kolobarje bučk položite v enakomernih plasteh v košaro cvrtnika. Če imate manjši cvrtnik, boste morda morali bučke kuhati v več serijah.
 • Pečenje: Bučke poškropite s pršilom proti prijemanju in jih pecite v cvrtniku 3-4 minute oziroma dokler niso zlato rjave barve.
 • Postrežba: Z lopatko ali vilicami previdno odstranite bučke iz cvrtnika. Postrezite takoj in uživajte!

Če želite stvari popestriti, svoji parmezanovi mešanici poljubno dodajte žličko ali dve katere koli začimbne mešanice!

Te bučke iz zračnega cvrtnika je najbolje postreči takoj, ko so najbolj hrustljave! Če vam kaj ostane, jih shranite v hladilniku. Priporočamo, da bučke hranite v nepredušni posodi do 3-4 dni.

Bučke so izjemno vsestranska zelenjava, ki jo lahko uporabljamo na različne načine v kulinariki. Njihova blaga aroma in nežna tekstura omogočata, da jih lahko vključimo v številne jedi, bodisi kot glavno sestavino bodisi kot dodatek. Čeprav so bučke danes zelo priljubljene, ima ta zelenjava zanimivo zgodovino in nekaj presenetljivih lastnosti.

Bučke so pravzaprav podvrsta buč, ki izvirajo iz Amerike. V Evropo so prišle šele v 16. stoletju po Kolumbovih odpravah. Sprva so bile bolj cenjene zaradi svojih semen, vendar so kmalu začele pridobivati priljubljenost tudi zaradi svojega mesa. Bučke so v resnici nezrele buče, saj jih obiramo, ko so še mlade in nežne. Če jih pustimo, da dozorijo, postanejo velike in trde, z veliko semeni v notranjosti, kot običajne buče.

Ena izmed zanimivosti bučk je njihova nizka kalorična vrednost. Vsebujejo veliko vode, kar pomeni, da so idealne za tiste, ki želijo zmanjšati vnos kalorij. Poleg tega so bogate z vitamini in minerali, kot so vitamin C, vitamin A, kalij in magnezij. Zaradi teh lastnosti so odlična izbira za vse, ki želijo jesti zdravo in uravnoteženo prehrano.

Bučke lahko pripravljamo na različne načine. Lahko jih pečemo, cvremo, dušimo ali jih uporabljamo surove v solatah. Ena izmed priljubljenih jedi so polnjene bučke, kjer lahko z malo kreativnosti pripravimo izjemno okusne obroke. Polnjene bučke so enostavne za pripravo in omogočajo neomejene možnosti glede nadeva. Lahko jih polnimo z mesom, sirom, zelenjavo ali celo žiti, kot sta riž ali kvinoja.

Poleg kulinarične uporabe imajo bučke tudi številne zdravstvene koristi. Njihova visoka vsebnost vlaknin pomaga pri prebavi in prispeva k zdravemu črevesju. Antioksidanti, ki jih najdemo v bučkah, kot so lutein in zeaksantin, so koristni za zdravje oči. Prav tako naj bi pomagale pri uravnavanju krvnega sladkorja in krepitvi imunskega sistema.

Bučke so tudi priljubljene med vrtnarji, saj so relativno enostavne za gojenje. Uspevajo v različnih pogojih in ne potrebujejo posebne nege. Najbolje rastejo v toplem podnebju in na sončnih legah. Če imate vrt, je gojenje bučk lahko zelo zadovoljujoče, saj boste imeli vedno svežo zelenjavo pri roki.

Čeprav so bučke danes prisotne skoraj povsod, se njihova priljubljenost še naprej povečuje. Vedno več kuharjev in prehranskih strokovnjakov jih priporoča kot pomemben del zdrave prehrane. S svojo prilagodljivostjo in hranilno vrednostjo so bučke odlična izbira za vsakodnevne obroke.

V zaključku lahko rečemo, da so bučke izjemna zelenjava, ki jo je vredno vključiti v našo prehrano. Ne samo, da so okusne in vsestranske, ampak prinašajo tudi številne zdravstvene koristi. Naj bodo polnjene, pečene, pražene ali surove – bučke so vedno odlična izbira. Torej, naslednjič, ko boste v trgovini ali na tržnici, ne pozabite vzeti nekaj bučk in eksperimentirati z različnimi recepti. Vaše telo in vaše brbončice vam bodo hvaležni.

Pečene bučke s česnom so odličen način, kako uživati v okusu te zdrave zelenjave. Pripravite jih lahko na različne načine, kot na primer v zračnem cvrtniku, kjer postanejo hrustljave in aromatične. Preizkusite ta preprost recept in uživajte v odličnem okusu bučk, obogatenem s česnovim okusom!

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!