fbpx

Ajdove palačinke z medom in orehi

Ko se jutro prebuja, se v kuhinji razlega prijeten vonj po sveže pečenih palačinkah. Nič ni bolj sproščujočega kot si vzeti trenutek zase in uživati v okusnem zajtrku, ki je hkrati zdrav in hranljiv. Ajdove palačinke so odlična izbira za tiste, ki iščejo brezglutensko alternativo tradicionalnim palačinkam. Z nežno oreščkasto aromo ajdove moke in sladkobo medu ter hrustljavostjo orehov, te palačinke prinašajo edinstveno kombinacijo okusov, ki vas bodo popeljali v svet kulinaričnih užitkov.

Ajdove palačinke z medom in orehi

15 minut

  • 1 skodelica ajdove moke
  • 1 skodelica mleka (ali rastlinskega napitka po izbiri)
  • 1 veliko jajce
  • 1 žlica stopljenega kokosovega olja ali masla
  • 1 žlica medu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • Ščepec soli
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/4 skodelice sesekljanih orehov (za posip)
  • Dodatni med za prelivanje
  1. V veliki skledi zmešajte ajdovo moko, pecilni prašek in ščepec soli.
  2. V ločeni skledi stepite jajce, nato dodajte mleko, stopljeno kokosovo olje ali maslo, med in vaniljev ekstrakt. Dobro premešajte.
  3. Mokre sestavine postopoma vlivajte v suhe in mešajte, dokler ne dobite gladkega testa brez grudic.
  4. Segrejte ponev na srednji temperaturi in jo rahlo namažite z oljem ali maslom.
  5. V ponev vlijte zajemalko testa in ga enakomerno razporedite. Pecite, dokler se na površini ne začnejo pojavljati mehurčki, nato palačinko obrnite in pecite še 1-2 minuti, dokler ne postane zlato rjava.
  6. Palačinke servirajte s prelitimi medom in posute z nasekljanimi orehi.
  • Ajdova moka ima naravno oreščkasto aromo, zato lahko dodate tudi nekaj vaniljevega ekstrakta ali cimeta za dodatno globino okusa.
  • Če želite bolj puhasto teksturo, lahko ločite rumenjak in beljak, beljak stepete v sneg in ga na koncu nežno vmešate v testo.
  • Palačinke lahko postrežete tudi s svežim sadjem ali grškim jogurtom za bolj bogat zajtrk.
  • Kalorije: 280 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 35 g
  • Beljakovine: 7 g
  • Maščoba: 12 g
  • Vlaknine: 4 g
  • Sladkor: 8 g

15 minut

20 minut

35 minut

2 osebi

Ajdove palačinke so odličen način, kako v svoj zajtrk vnesti nekaj raznolikosti in obenem uživati v hranljivem obroku. Ajda, ki je osnova tega recepta, je brezglutenska pseudožitarica, ki je bogata z vlakninami, beljakovinami in antioksidanti. Ajda ima tudi nizek glikemični indeks, kar pomeni, da pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi, kar je pomembno za dolgotrajno energijo skozi dan.

Orehi, ki jih posujemo po palačinkah, niso le hrustljav dodatek, temveč tudi odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo zdravje srca in možganov. Orehi so tudi bogati z antioksidanti, ki pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Med, ki ga uporabimo kot naravno sladilo, je poln hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali in encimi, ki imajo protivnetne in antibakterijske lastnosti. Poleg tega dodaja prijetno sladkobo, ki se odlično ujema z oreščkasto aromo ajde.

Ta recept združuje tradicijo in zdravje, saj ajda že stoletja velja za pomembno živilo v mnogih kulturah, zdaj pa jo ponovno odkrivamo kot odlično alternativo sodobnim žitom. S tem obrokom boste poskrbeli, da bo vaš zajtrk hranljiv in uravnotežen, hkrati pa boste uživali v izvrstnem okusu, ki ga prinaša ta preprosta, a elegantna jed.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

5 2 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments