fbpx

Jajca po Benediktinsko

Jajca po Benediktinsko
  • Priprava: 15 minut
  • Kuhanje: 20 minut
  • 4 velika jajca
  • 4 rezine pršuta ali šunke
  • 2 žlici belega kisa
  • Svež drobnjak ali peteršilj za okrasitev (neobvezno)

Za holandsko omako:

  • 3 rumenjaki
  • 1 žlica limoninega soka
  • 100 g masla, stopljenega
  • Ščepec soli
  • Ščepec kajenskega popra (neobvezno)
  1. Priprava holandske omake: V skledi, primerni za vodno kopel, stepite rumenjake z limoninim sokom, dokler se ne zgostijo in posvetlijo. Postavite skledo nad vročo vodo (vendar ne vrelo) in postopoma vmešajte stopljeno maslo, pri tem nenehno mešajte, dokler omaka ne postane gosta in kremasta. Začinite s soljo in po želji kajenskim poprom. Omako držite na toplem.
  2. Poširanje jajc: V večji kozici zavrite vodo, nato zmanjšajte ogenj, da voda rahlo vre. Dodajte kis. Jajca previdno ubijte v posamezne skodelice, nato pa jih nežno spustite v vodo. Kuhajte približno 3-4 minute, dokler se beljak ne strdi, rumenjak pa ostane tekoč. Jajca previdno odstranite s penovko in jih odcedite na papirnati brisači.
  3. Sestavljanje: Na vsak angleški muffin z rezino pršuta položite poširano jajce. Prelijte s toplo holandsko omako. Po želji okrasite s svežim drobnjakom ali peteršiljem.
  4. Postrezite: Jajca po benediktinsko postrezite takoj, dokler so še topla.
  • Če vam priprava holandske omake ne uspe takoj, ne obupajte. Ključ do uspeha je nenehno mešanje in previdnost pri temperaturi.
  • Uporabite lahko tudi popečeno špinačo namesto pršuta za vegetarijansko različico te jedi.
  • Za bolj kremasto omako lahko uporabite mešanico stopljenega masla in malo smetane.
  • Kalorije: 450 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 24 g
  • Beljakovine: 18 g
  • Maščoba: 32 g
  • Vlaknine: 2 g
  • Sladkor: 2 g
  • Čas priprave: 15 minut
  • Čas kuhanja: 20 minut
  • 2 osebi (po 2 jajci na osebo)

Jajca po benediktinsko imajo zanimivo zgodovino, saj se je njihovo poreklo dolgo pripisovalo različnim virom. Najpogosteje se pripoveduje zgodba o LeGrandu Benedictu, ki naj bi v newyorški restavraciji Delmonico’s v 19. stoletju zahteval nekaj novega na meniju. Kuhar Charles Ranhofer naj bi nato ustvaril to ikonično jed. Druga zgodba navaja Wall Streeterja Lema Benedicta, ki naj bi prav tako v New Yorku v restavraciji Waldorf Hotel iskal zdravilo za mačka in naročil kombinacijo sestavin, ki je postala jajca po benediktinsko.

Holandska omaka, ki je bistveni del tega recepta, je emulzija rumenjakov in masla, ki se uporablja tudi v drugih klasičnih francoskih jedeh. Pravilna priprava zahteva potrpežljivost in pozornost, saj je treba jajca skrbno nadzorovati pri nizki temperaturi, da omaka ne postane zrnata.

Ta jed je priljubljena po vsem svetu in se pogosto prilagaja lokalnim okusom z dodatkom avokada, dimljenega lososa, ali celo sveže špinače. Zaradi svoje prefinjenosti in bogatega okusa je jajca po benediktinsko popolna izbira za posebne priložnosti ali kot razkošen zajtrk za vikend.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments