fbpx

Angleški mafin

angleški mafin

2 uri (vključno z vzhajanjem)

  • 450 g navadne moke
  • 7 g suhega kvasa (1 paketek)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 240 ml mleka
  • 120 ml vode
  • 2 žlici masla, stopljenega
  • Koruzna moka za posip
  1. V majhni skledi zmešajte toplo vodo (približno 40°C) in sladkor, nato dodajte kvas in pustite stati 5-10 minut, da se aktivira in postane penast.
  2. V večji skledi zmešajte moko in sol. Nato dodajte kvasno mešanico, toplo mleko in stopljeno maslo.
  3. Sestavine zmešajte v gladko testo, nato ga prenesite na rahlo pomokano površino in gnetite približno 10 minut, dokler testo ne postane gladko in elastično.
  4. Testo položite v rahlo naoljeno skledo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se volumen ne podvoji.
  5. Ko je testo vzhajalo, ga ponovno pregnetite in razvaljajte na debelino približno 1,5 cm. Z modelčkom ali kozarcem izrežite kroge premera 8 cm.
  6. Izrezane mafine položite na pekač, posut s koruzno moko, in jih pokrijte s krpo ter pustite vzhajati še 30 minut.
  7. V veliki ponvi segrejte nekaj masla na srednji temperaturi. Mafine pecite 5-7 minut na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi. Pazite, da jih ne prepečete, da ostanejo mehki v sredini.
  8. Ko so mafini pečeni, jih odstranite iz ponve in pustite, da se ohladijo na rešetki. Postrezite jih tople ali jih shranite za kasneje.
  • Testo za mafine naj bo mehko, vendar ne lepljivo. Če je potrebno, dodajte še malo moke med gnetenjem.
  • Angleške mafine lahko pripravite vnaprej in jih hranite v zamrzovalniku. Pred uporabo jih enostavno pogrejte v toasterju ali pečici.
  • Mafine lahko obogatite s suhim sadjem ali oreščki, da dodate dodatno teksturo in okus.
  • Kalorije: 180 kcal
  • Ogljikovi hidrati: 30 g
  • Beljakovine: 5 g
  • Maščoba: 4 g
  • Vlaknine: 2 g
  • Sladkor: 2 g
  • Čas priprave: 20 minut
  • Čas vzhajanja: 1 ura 30 minut
  • Čas kuhanja: 10-14 minut

Recept je za približno 12 angleških mafinov.

Angleški mafini so priljubljen zajtrk, ki izvira iz Združenega kraljestva. Prvič so se pojavili v viktorijanski Angliji, kjer so jih pekli kot preprost kruh, pogosto na odprtem ognju. Ti mafini so znani po svoji značilni teksturi, ki je rahlo hrustljava na zunaj in mehka ter puhasta znotraj. Trik pri pripravi angleških mafinov je v pravilnem vzhajanju testa, saj to omogoča, da se med peko razvijejo značilne luknjice, ki so idealne za vpijanje masla in drugih prelivov.

Medtem ko se angleški mafini danes pogosto povezujejo z zajtrkom, jih lahko uporabimo tudi za pripravo okusnih sendvičev ali kot osnovo za različne tople in hladne jedi. Prav tako so angleški mafini odlična izbira za tiste, ki skrbijo za svoj vnos kalorij, saj so lahko manj kalorični v primerjavi z običajnimi kruhki ali pekovskimi izdelki.

Ne pozabite svojih objav na družbenih omrežjih označiti s hashtagom, veseli bomo, kaj počnete!

0 0 votes
OCENA RECEPTA
Naroči se
Obvesti me
guest
0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments